Waarom je mond houden

mei 17, 2021 | On my mind

Herkenbaar

Naar aanleiding van mijn podcast met Bewust Westland over mijn leven mijn pad van bewustwording,  mijn overtuigingen, mijn werk, hoe ik gekomen ben waar ik nu ben. Hetzij in vogelvlucht en nog lang niet die diepte in gegaan die ik zou willen. Kreeg ik mooie reacties.  Ook weer een mooie bewustwording voor mezelf en reminder dat ik hier mee door mag gaan.

Reacties van herkenning.  Jemig dat voel ik ook zo, dit is precies mijn leven zoals je het omschrijft.
En dit was pas het tipje van de sluier. Ik heb nog zoveel met je te delen. Jou zoveel te vertellen. En niet om medelijden van jou te krijgen maar om jou te helpen met mijn verhaal. 
Hoe fijn is het om te weten dat er meer mensen, vrouwen, mannen in eenzelfde situatie zitten of hebben gezeten als jij. Dat je daar uit kan komen. Dat je dat kan overwinnen. 

Vooral je mond houden

Maar je houdt je mond omdat je niet wilt  dat iemand “iets” over jou denkt. Of omdat je je schaamt, of omdat je het gevoel hebt dat je geen stand weet te houden in je leven, in deze maatschappij. Zit iemand wel op mijn verhaal te wachten? En als je dat voelt , waarom? Je mag zijn wie je bent met al je goede en minder goede kanten. 

Neem een momentje voor jezelf om eens te ontdekken wat je allemaal doet. En waar je misschien al vandaan komt. Je zal zien dat je al een heel eind bent en dat je eigenlijk heel veel doet.
Waarom zou je stil houden dat het nu misschien even minder lekker loopt dan je had gehoopt. Dat het leven niet altijd even leuk is. 

En ja misschien heb je ogenschijnlijk alles. En heb je het gevoel dat de buitenwereld denkt, wie is zij/hij om te klagen. Niks van aantrekken. Zij staan niet in jouw schoenen. Weten niet in welke situatie je zit. Hoe jij je voelt.  Ze hebben niet jouw rugzakje, jouw patronen en overtuigingen. Ze hebben geen recht van spreken. 

Je ziet iemand soms bijna denken. Maar weet je… 
Laat die persoon lekker denken. Misschien heeft die persoon zelf een hoop shit op te lossen en vindt hij/zij het fijn met het jouwe bezig te zijn, daar een oordeel over te hebben. Dan hoeft hij niet over het zijne na te denken. 

Kritisch zijn op jezelf is moeilijker dan kritisch zijn op een ander. 

Uitlaatklep

Ik heb na mijn eerste dochter een miskraam gehad. Ik ben daar heel open in. Heb dit oa in de vriendenkring en op mijn werk open en eerlijk verteld. Ik vind dat als ik de leuke dingen deel ik ook de minder leuke dingen mag delen.  In de gloria met 5 weken zwanger en niet mijn mond kunnen houden.. naar met 10 weken uit het veld geslagen omdat het hartje gestopt is. 

En ook daar zijn meningen over. De een vindt 10 weken niks en moet je je niet aanstellen. Er zijn mensen die in een veel verder stadium hun kindje verliezen. Die het kleine mensje in hun hebben gevoeld. Die er contact mee hebben gemaakt. Ik moet er niet aan denken en dat is vreselijk. Maar doet niks af aan het gevoel van mijn eigen verlies en dat gevoel mag er zijn. 

En ja, het kan altijd erger.. maar lieve mensen het is geen wedstrijd.  

Het gaf mij in ieder geval een uitlaatklep om het te vertellen en dat de ander weet waarom ik soms reageer zoals ik reageer. Of niet reageer, niet op een feestje kom, ineens in huilen uitbarst op een feestje na iets teveel wijn. Want ja, ook dat moet kunnen. En wat een ander daarvan denkt? Ja daar heb ik me ook wel eens druk om gemaakt. Vroeger heel veel zelfs. Maar het is niet interessant.  Want iedereen heeft een mening vanuit zijn eigen perspectief. 

Terwijl ik dit schrijf realiseer ik me dat een deel van de reden waarom ik het verteld heb niet interessant was. De enige reden dat ik het had hoeven vertellen was omdat ik het wilde delen. Niet om uitleg te geven van mijn misschien te komen gedrag. Het niet op feestjes komen, niet reageren enz… 
Grappig… bewustwordings momentje…

Je hebt het gevoel

Zoals je hoort zeg ik: “je hebt het gevoel dat…”. Want laten we eerlijk zijn, weet je altijd wat een ander denkt.
Denkt de ander dat echt? Of denk je dat een ander dat denkt. Wij mensen zijn zo ontzettend goed in het bedenken en invullen wat een ander denkt. Maar zolang je het niet vraagt en het niet uitgesproken wordt weet je het niet en is het een invulling. En wat als die ander dat inderdaad denkt, heeft hij dan gelijk? Is het interessant wat hij denkt? Of moet het niet uitmaken wat een ander denkt? 

Waarom laat je je daardoor beïnvloeden. Is dat omdat jij over jezelf diezelfde twijfel hebt? Omdat jij ook onzeker bent? Of angstig? Vastgeroeste patronen en overtuigingen hebt die naar boven komen.

Ik kan de wereld aan

Denk eens een momentje aan een herinnering waarbij je de wereld aankon.  Als je iets doet wat je ontzettend leuk vindt hoe voel je je dan. Dan kun je de wereld aan dan maakt het niet uit wat iemand zegt. Je zit in een ongelooflijke high. Dat voelt goed, je hebt energie, je bent gelukkig. 

Niemand kan je van dat gevoel afbrengen. Dus zorg dat je dat geloof standaard in jezelf hebt. Dat jij de leukste en gelukkigste bent. En niet alleen maar zeggen, maar ook voelen. Dan kan niemand je daar van afbrengen. En maakt het niet uit wat een ander denkt.

Wederzijds respect… 

We missen in deze tijd naar mijn idee het wederzijds respect. Laat hem doordringen: wederzijds: twee kanten op. Je verwacht dat een ander respect heeft voor jouw keuzes, denkwijzen enz. Maar is dat wederzijds. Sta jij net zo open voor de ander als dat jij van hen verwacht.

En dat is een bewustwordingsproces. Een met vallen en opstaan. Maar het feit dat je het je realiseert is al de eerste stap. Geen oordeel over een ander hebben. 

Je zal merken als je dit eenmaal toepast de ander ook verandert. 
Verbeter de wereld begin bij jezelf… een cliché maar zo waar!

Oordeelloos meeleven met een ander. Stoppen met een ander veroordelen. Een mening klaar te hebben. Ze klein laten voelen. Ze minderwaardig laten voelen. Dat alleen jouw mening ertoe doet en de waarheid is. Iedereen heeft zijn eigen waarheid.

Stop met jezelf zo voelen

En laten we ook stoppen met jezelf zo te voelen. Want waarom heeft een ander zo veel invloed op Jouw denken en zijn. Dat is waarschijnlijk omdat je zelf niet weet hoe, waar en wie je precies bent. En misschien denk je stiekem ook zo over jezelf. 

Realiseer je ook dat een ander misschien wel helemaal niet zo denkt over jou. Dat is een hoop zorgen voor niets. Dan heb je een aanname gedaan op basis van je eigen overtuigingen, patronen (angst, onzekerheid bv). Maar dat is niet perse de waarheid.

Je mag een rotdag hebben

In de ideale situatie zou het dan zijn dat je ervoor uit durft te komen dat je vandaag een rotdag hebt of misschien wel een rotmaand. Dat je je kinderen soms achter het behang kan plakken. Want laten we eerlijk wezen het leven is niet altijd leuk. Ook al kies je zelf voor kinderen, beroep, partner, vriendschap, hobby het hoeft niet ALTIJD leuk te zijn. Soms heb je gewoon even zin om te klagen. Soms zit je er gewoon even doorheen. 

Utopia

Wanneer je in al die zaken open, eerlijk en oordeelloos bent naar een ander. En wanneer iedereen dat doet. Wat hebben we dan uiteindelijk een mooie wereld. 
Waar niks moet, alles mag, omdat jij JIJ bent en dat wordt geaccepteerd. 

Mijn gedachten gaan nu weer sky high.. want als we uiteindelijk allemaal zo leven zijn er misschien wel geen blokkades, patronen, overtuigingen meer die ons belemmeren in ons zijn. 

Je zou bijna zeggen een UTOPIE.. maar daar zijn we nog lang niet… Ook ik niet. Ook bij mij is het een proces van vallen en opstaan. De ene dag wat meer dan de ander. En ook onderwerp afhankelijk, maar ik doe mijn best. 

Ik kan nog uren schrijven. Maar voor nu is het genoeg en wil ik alleen nog maar zeggen: 

Iedereen wordt mooi en heel geboren, jij ook!

Liefs Nina

Podcast nog niet gehoord?

Loyaal aan je ouders

Ik zie je een beetje vertwijfeld staan, af en toe een beetje bijtend op je nagels, zenuwachtig, loyaal aan je ouders.

Je kijkt naar de vloerankers op de grond. Ik heb gevraagd om voor ieder lid uit je gezin van herkomst een vloeranker neer te leggen. Niet te veel over nadenken, maar gewoon zoals het voor jou voelt. En zo liggen je vader, je moeder je broers, je zussen en jijzelf ineens in een opstelling voor je op de grond.

Ik vraag aan jou: “En wat valt je op? Hoe voelt het wanneer je hiernaar kijkt?”

Lees meer

Holistisch Traject

Onrustig,druk hoofd,vage klachten, migraine, stress, slecht slapen, moe, nek- en schouderklachten, prikkelbaar, overprikkeld, HSP, geen grenzen of moeite met grenzen aangeven, burn-out, moeite met voor jezelf kiezen,

Lees meer

Wat is massage Lomi style?

Wil je een beetje proeven van de Lomi Lomi massage dan is er nu de Ontspanningsmassage Lomi – style. Deze massage combineert de vloeiende bewegingen Deze massage combineert de vloeiende bewegingen

Lees meer

Wat is ScentTouch?

Ken je dat? De geur van kruidnagel doet je denken aan oma’s draadjesvlees. Een dennenlucht brengt je terug naar een bepaalde herinnering van Kerst in je jeugd. Citroen aan de luchtverfrisser in de wc. Naast dat deze geuren een herinnering...

Lees meer

Nieuws, tips, inzichten, meditaties en nog veel meer

Wil jij max 1x per maand mijn nieuwsbrief ontvangen schrijf je dan snel in.

Yes, je inschrijving is gelukt..