Kiezen voor jezelf zonder schuldgevoel

In mijn hoofd gaat het alle kanten op, terwijl er één ding is wat zo helder en stevig staat als een huis: het is goed zo.

Bijna 29 jaar geleden, een week voor mijn 16e verjaardag, kwam ik thuis van kamp en hoorde ik dat je weg was. Vertrokken. Voor altijd. Een week daarvoor zei je nog dat je nergens heen ging dat je huis niet te koop stond. Geen waarschuwing, geen uitleg. Jarenlang bleef ik zoeken naar antwoorden. Waarom ben je weggegaan? Lag het aan mij? Was ik niet goed genoeg? Hoe laat je als ouder je kinderen zomaar achter?

De antwoorden kwamen nooit. En ik heb ze vaak genoeg gevraagd.

Twee tot drie maanden geleden hoorde ik dat je ziek bent. Kanker. Verschrikkelijk. Dat wens ik niemand toe. Maar wat moet ik hiermee? Wat voel ik? Wat vind ik ervan?

Ik heb je vergeven…

En dan, ineens, 29 jaar later… ben je er weer. In Nederland. Een week voor mijn verjaardag. Dit keer is mijn gevoel meteen helder: het is goed zoals het is. Ik ben niet boos meer, zoek geen antwoorden meer. Ik heb je vergeven. Niet om jou, maar om mezelf. Om zelf verder te kunnen.  De emoties, patronen en overtuigingen die nog aandacht vragen pak ik aan op mijn manier zodra ze op mijn pad komen.  Daar heb ik jou niet voor nodig.

Is dit mijn laatste kans?

Er komen berichten door dat je ook cognitieve problemen hebt – misschien dementie, misschien Korsakov, niemand die het weet. Mijn hoofd schreeuwt van alles:

  • Is dit de laatste kans?
  • Zou je hem niet toch gewoon moeten zien?
  • Wat als je je kinderen iets onthoudt?
  • Is dit vergeving of zelfbescherming?
  • Klopt mijn gevoel wel?
  • Geef het een kans
  • Wat zou hij teleurgesteld zijn dat hij voor niks komt

Maar mijn lichaam zegt nee. Mijn intuïtie zegt nee. Geen nee uit wrok, maar uit innerlijke rust. Het is geen weigering, het is een keuze. Een gezonde grens. Want vergeven betekent niet dat iemand weer terug hoeft te komen in je leven.

Ik kies voor…

Ik kies deze keer niet voor wat jou blij maakt. Niet voor wat “men” vindt. Niet voor pleasen, aanpassen, inslikken. Ik kies voor wat goed voelt voor mij. En dat geeft rust. Opluchting. Vrijheid.

Durf jij ook te kiezen voor wat goed voelt voor jóu?
Of blijf je je toch laten leiden door je hoofd, schuldgevoel of de verwachtingen van anderen?

Spaans benauwd

Ik zit op een stoepje het is nacht, ik ben een jaar of 18, denk ik, kan ook jonger of ouder zijn, op de achtergond hoor ik muziek van het feestje waar ik net naar buiten ben gelopen. Ik heb het Spaans benauwd. Ik krijg geen lucht. Het...

Lees meer

NEI – Neuro Emotionele Integratie Therapie

In mijn praktijk gelegen in Monster in het Westland, gaan wij samen aan de slag met NEI, Neuro Emotionele Integratie. Wat gaan we doen? We gaan kijken naar de oorsprong van je emotionele problemen, fysieke klachten, onverwerkte incidenten en traumatische gebeurtenissen om deze met zachte hand helen.  Oude patronen, belemmerende gedachten, gebeurtenissen worden losgelaten zodat klachten verminderen en soms zelfs helemaal verdwijnen.

Lees meer

Waar was je? – Systemisch Werk

Waar was je? Daar staan mijn ouders, naast elkaar. Ik ga voor ze staan en kijk mijn vader aan. Op dat moment breek ik. Ik kan niet meer op mijn benen staan en val letterlijk op mijn knieën op de grond. Ik kan alleen nog maar huilen. Alsof...

Lees meer

Wie neem je mee naar je werk – Systemisch Werk

Wat neem jij mee naar je werk? 🐦‍🔥 de strikt-gescheiden-prive-werk houding🐦‍🔥 de ik-doe-het-wel-dan- komt-het-goed houding🐦‍🔥 de ik-maak-overal-een-feestje-van houding🐦‍🔥 de ik-val-niet-op houding🐦‍🔥 de-stille-harde-werker🐦‍🔥 en ga zo...

Lees meer

Van hard, statig… – Systemisch Werk

Van hard, statig, tikkeltje autoritair naar zachtheid in je gezicht en rust in je lijf. Je uitstraling is hard, statig, vol zelfvertrouwen, kin omhoog, tikkeltje autoritair. Ik ben niet onder de indruk, misschien omdat ik het ergens wel...

Lees meer

Loyaal aan je ouders – Systemisch Werk

Ik zie je een beetje vertwijfeld staan, af en toe een beetje bijtend op je nagels, zenuwachtig, loyaal aan je ouders.

Je kijkt naar de vloerankers op de grond. Ik heb gevraagd om voor ieder lid uit je gezin van herkomst een vloeranker neer te leggen. Niet te veel over nadenken, maar gewoon zoals het voor jou voelt. En zo liggen je vader, je moeder je broers, je zussen en jijzelf ineens in een opstelling voor je op de grond.

Ik vraag aan jou: “En wat valt je op? Hoe voelt het wanneer je hiernaar kijkt?”

Lees meer

Nieuws, tips, inzichten, meditaties en nog veel meer

Wil jij max 1x per maand mijn nieuwsbrief ontvangen schrijf je dan snel in.

Yes, je inschrijving is gelukt..